dimecres, 14 de gener del 2015

Le fakir de la chapelle


Fakir Kirman

A partir de mitjan anys vuitanta (…) adquiriren molta importància els circuits estables de programació d'espectacles, sobretot per a públic infantil, que, afavorits per la nova situació política – la democràcia s'acabava d'estrenar l'any 1977-, van rebre un fort impuls de les recuperades institucions polítiques catalanes.
Un altre nou ventall d'oportunitats per als mags catalans va arribar de la mà de la recuperació dels ajuntaments democràtics. Els municipis van començar a reorganitzar les festes populars i les festes majors, i en molts casos van optar per oferir espectacles d'il·lusionisme de qualitat, sovint professionals amb muntatges d'un bo nivell...”*

Un dissabte de carnaval per la tarda, a l'envelat del poble. Jo anava vestit amb la disfressa d'arlequí que em va deixar una veïna de la meva edat. No érem molts nens a la pista quan es va aturar la música de ball. Vàrem deixar de córrer i lliscar pel terra de fusta per arreplegar-nos davant l'escenari. Allà estàvem, de peu dret i en primera fila, amb els ulls oberts com plats, veient, esgarrifats, l'actuació del gran Fakir Kirman: escopia foc, es punxava els braços, la panxa i es travessava les galtes amb llargues agulles. Es va cruspir una bombeta triturada i es va estirar sobre un llit de claus per a que, acte seguit, dos senyors pugessin de peu damunt seu...
Molt temps després, aquell record em tornaria al pensament, com una fiblada a la pell, al sentir una cançó de Pascal Comelade, la que porta per títol Le fakir de la chapelle.

Josep Miret, Fakir Kirman,
celebra els 50 anys de professió a El rei de la màgia Teatre,
diumenge 25 de gener a les 12h i 18h.
Fakir Kirman, celebració "50 Anys de Faquir 1964-2014"
amb la col·laboració dels Mags Idrox, Vizan, Alain Denis, Els Normans i copa de cava.

+ www.fakirkirman.com

* Montilla i Castellsaguer, Alain. Mags i màgia a Catalunya: una visió històrica. Badalona: Museu de Badalona, 2010, pàg. 147.

[Torontoràdio: Pascal Comelade: Le fakir de la chapelle]

4 comentaris:

Anònim ha dit...

No m'ho penso perdre! Aniré a la sessió de les 12. La millor hora per a aquest espectacle: l'hora de missa.

Encarna Castillo ha dit...

¿Irás, Toronto? Ese fin de semana estaré en Barcelona. a ver si compartimos barita mágica.

Toronto ha dit...

Enric, llàstima no coincidir amb tu, hi aniré a les 6, amb l'Encarna. Ja ho comentarem!

Anònim ha dit...

Sí que coincidirem. Al final hi vaig a les 6 amb tota la família. Dia gran!