dimecres, 6 de juny del 2012

Cravan vrs. Loy


Eduardo Arroyo
Arthur Cravan després del combat contra J. Johnson
Gravats,
1994

Llegir les cartes d'amor d'algú altre, no sé, tan íntimes, fa cosa. Però Arthur Cravan es veu que en vida va ser un exhibicionista nat, potser no li importaria. Les cartes d'amor que va enviar a Mina Loy al llarg del 1917 han estat traduïdes del francès al castellà per Manuel Arranz i publicades per l'editorial Periférica en un llibret.
Arthur Cravan, nebot d'Oscar Wilde; boxejador; poeta (només escrivia per a la revista Maintenant, que ell mateix feia, signava amb pseudònims tots els articles i després la venia personalment. Què punk la seva actitud i quin bon nom el de Maintenant, l'esperit d'avantguarda: ara, no hi ha futur!); amant de l'extravagància i l'escàndol, precursor dels futuristes, dels dadaistes, de la perfomance i de tots els artistes que de la seva vida han fet la seva obra d'art, irrepetible i efímera, com és la vida; dandi, bohemi, aventurer i viatger.
Les cartes a Mina Loy, apart d'apassionades paraules d'amor, mostren un home trist i depressiu que sovint pensa en el suïcidi, però que l'esperança en retrobar-se amb ella el salven. Permeten seguir el recorregut del viatge de Cravan pel nord dels Estats Units i el Canadà, donen dades dels combats de boxa que va protagonitzar (com el mític contra Jack Johnson a Barcelona el 1916) , de les penúries de l'exili i de la vida bohèmia. Un viatge que, com sabran, baixa al sud i acaba al golf de Mèxic, on Cravan va desaparèixer naufragant en un bot.


Cravan, Arthur. Cartas de amor a Mina Loy
Traducción de Manuel Arranz. Cáceres: Periférica, 2012. (Biblioteca portátil; 43). 71 p. ISBN: 978-84-92865-52-9. 

+ Maintenant d'Arthur Cravan

+ Seguint la pista d'Arthur Cravan: Cravan vrs. Cravan (Isaki Lacuesta, 2002)




[Imatges: PicassoMio]

[Torontoràdio: Pascal Comelade: Arthur Cravan Was a Flor Fina]

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A l'octubre del 2011 vaig fer un apunt sobre Cravan. Aprofitant la teva ressenya, he fet un afegit per parlar del llibre i ampliar la nota sobre la Mina Loy. Hi he posat un vincle cap a Toronto. Si no et fa res, actualitzaré la data del meu apunt perquè surti publicat avui diumenge.

Toronto ha dit...

Hola Enirc,
Clar que no em fa res, al contrari, m'interessen molt Arthur Cravan i Mina Loy i ara em passo pel teu blog per llegir-ho. Gràcies.