dijous, 14 d’agost del 2008

3055 Jean Leon

Agustí Vila
3055 Jean Leon
Barcelona: Cameo, 2008
[© Cartell de Mariona Omedes]

S’ha editat en DVD el documental sobre la vida de Ceferino Carrión, una vida de pel·lícula. La seva és una història de fugida, fracàs i fortuna. Fuig de la Guerra Civil Espanyola i abandona Santander per establir-se amb la família a Barcelona. Escapa sol a Paris i d’allà finalment cap als Estats Units, on Ceferino Carrión canvia de nom i nacionalitat per convertir-se en Jean Leon. Tenia 19 anys i la seva il·lusió era ser actor, però a Nova York es guanya la vida fent de taxista (amb el taxi número 3055) i cambrer. Marxa a Los Angeles i a la capital americana del cinema tampoc aconsegueix ser actor, acaba muntant un restaurant a Beverly Hills: La Scala. Igual que tants tiets que van fer les Amèriques, Jean Leon va fer fortuna. No va ser mai actor, però el seu restaurant es va convertir en el preferit de les estrelles de l’època: Natalie Wood, Robert Wagner, Marilyn Monroe, Dennis Hopper o Paul Newman entre molts altres...


Jean Leon atenent a Sza Sza Gabor a La Scala
[© Foto: Jean Leon]

El documental és un cocktail de biografia amb testimonis (familiars, treballadors, amics i clients) i actuacions d’estudiants d’art dramàtic que reconstrueixen moments escollits de la vida de Jean Leon i també escenifiquen l’assaig d’alguns fragments d’obres de Tennessee Williams, el dramaturg d’èxit als teatres i als cinemes que millor va representar el fracàs del seu temps.

L’any 1963 Jean Leon va obrir un celler al Penedès per fer el seu propi vi. A les instal·lacions entre vinyes, ara i des de fa dos anys s’hi celebra un festival de cinema i teatre. Quan La Scala va tancar, Jean Leon es va dedicar a viatjar pel món en un veler de nom 3055. Va morir quan tenia entre mans obrir un nou restaurant a Tailàndia.

[©Fotografía: Bausan Films]

Tal i com s’explica als extres del DVD, durant la preparació del documental es van trobar poques fotografies de Jean Leon i menys encara del desaparegut restaurant a Beverly Hills. Això va portar a fer una reconstrucció dels interiors a base de bonics collages fotogràfics, obra de Mariona Omedes. Collages que semblen teatrets retallables i que permenten retrobar juntes totes les estrelles que van passar pel mític La Scala, com si es tractés d’un sopar impossible i de somni dedicat a Jean Leon, el perfecte amfitrió.

2 comentaris:

La Abutrí de Getafe ha dit...

La Scala...Cuántas Scalas habrá en el mundo?.
De niña recuerdo que cuándo ibamos a veranear a L'Ametlla de Mar también había otra Scala,tenía menos clamour,pero era tremendamende acogedora,menudas Mirindas me he tomado yo en ese bar acompañadas de patatas al all i oli!!.

Imaginate una tarde jamelga en La Scala de New York!.

La Araña Tecla ha dit...

Tremendo personaje!!!
Lo conocí hace un tiempo gracias a TV3 ( la nostra) y me fascinó...es como "Atrápame si puedes" pero en cañí. Mientras algunos se fabrican una personalidad etílica, voy a ver si yo me puedo organizar una personalidad falsa...